уторак, 5. октобар 2010.

Audi A4 - prva generacija



Šta Audi ima , a da nema Mercedes C klase ili BMW serije 3. Odgovor je finoća. Vrlo skladan Audijev model odlično izgleda i vredi uloženi novac. Paleta motora je veoma široka i počinje benzincem od 1.6L i ide sve do S4 quatro ,sa 265 KS. Turbo dizeli su posebna priča i posebno su dobri. Motori su se do dobro pokazali ako su servisirani redovno i sa lakoćom prelaze 200.000km.


Ovi automobili su vrlo popularni i drže cenu. Najpopularnije su dizel varijante , kao i karavani.
Audi je jeftiniji od konkurencije , Mercedesa i BMW-a , što ga čini atraktivnim i primamljivim za kupce kao kvalitetan auto sa povoljnom cenom.



- Obratite pažnju na merač protoka vazduha, problematičan je kao i kod svih VW. Ako je auto napravio puno kilometara, veće su šanse da protokomer strada. Zbog toga je potrebno redovno obavljati servis i menjati filter vazduha
- Gornja i dolja oscilirajuća ramena, podložna su propadanju pogotovo na našim lošim putevima . Kompletan prednji trap smatra se najslabijom osobinom A4.

Enterijer Audija je na već prepoznatljivom vrhunskon nivou. Pomalo smeta mali desni retrovizor i postavlja se pitanje zašto su ga konstruktori Audija smanjili. Na zadnjoj klupi nema previše mesta , a vrata su uska pa se često dešava da putnici na zadnjoj klupi pri izlaženju udaraju kolena. Prtljaži prostor od 440l je prostoran i otkriva pravu stranu limuzine.

Oznaka TDI na prtljažniku automobila dodatno podiže cenu automobila. Prvi generacija je imala motor od 90KS. Njegov naslednik je ojačao na 110 KS i razlikuje se od predhodnika u drugačijoj upravljačkoj jedinici motora i turbini. Posle 2000-te se pojavio i motor sa 115 KS sa sistemom pumpa-brizgaljka. Prosečna potrošnja dizela je oko 6.5L na 100km. Potrošnja ulja je oko 0.5L na 10.000 km i u motor staje oko 4 L ulja. Kao slabe osobine dizel motora možemo navesti protokomer, EGR ventil i turbina. Kako bi ovi generalno dobri motori puno prelazili preporučuju se kvalitetna ulja i eurodizel.


Pri kupovini , po rečima vlasnika, treba izbegavati benzinski motor 1.6 jer je previše slab. Obratite pažnju na prednje vešanje jer stariji modeli pokazuju znake habanja. Prekomerni dim iz auspuha može biti problem. Treba proveriti turbinu kod turbo dizela.

Glavni konkurenti Audija A4 su BMW 3 iz `98, Mercedesova C klasa i Alfa Romeo `99.

Нема коментара:

Постави коментар